Sołeckie strategie rozwoju podstawą zarządzania gminą Kobylin - Staszewska, Sylwia (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2020)
Wydział Geografii Społeczno-Ekonomicznej i Gospodarki Przestrzennej realizował w 2020 r. projekt badawczy nt.: „Sołeckie strategie rozwoju determinantą strategii rozwoju gminy Kobylin”. Projekt był wykonywany w ramach konkursu 4/2020 dla partnerów Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich, w ramach dwuletniego planu operacyjnego KSOW na lata 2020–2021, z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 i złożony do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu w ramach działania 11 KSOW – Aktywizacja mieszkańców wsi na rzecz podejmowania inicjatyw służących włączeniu społecznemu, w szczególności osób starszych, młodzieży, niepełnosprawnych, mniejszości narodowych i innych osób wykluczonych społecznie. Działanie służyło aktywizacji mieszkańców i określeniu przez nich perspektywicznego planu rozwoju miejscowości. Sołeckie strategie rozwoju (SSR) objęły analizę zasobów sołectwa, SWOT, analizę potencjału rozwojowego wsi, wizję wsi, długoterminowy program rozwoju oraz krótkoterminowy program rozwoju. Projekt pozwolił na znalezienie odpowiedzi na kluczowe problemy sołectwa, a ponieważ SSR były tworzone przez mieszkańców (przy współudziale i prowadzeniu warsztatów przez moderatorów odnowy wsi), stanowią odzwierciedlenie rzeczywistych potrzeb i dążeń mieszkańców danych sołectw. SSR, utożsamiając się z planami rozwoju społecznego, gospodarczego i planami inwestycyjnymi, pozwoliły wytyczyć kierunki działania w postaci celów i zadań operacyjnych oraz pomogły w wyborze źródeł finansowania przedsięwzięć. Niewątpliwie projekt wpłynie na poprawę jakości życia i zamieszkania społeczności gminy.