Zależności pomiędzy złożonością instrumentów polityki demograficznej a atrakcyjnością inwestycyjną na poziomie lokalnym – przykłady z Polski - Gerejczyk, Katarzyna; Pilewicz, Tomasz (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2021)
Artykuł charakteryzuje przykłady kompleksowych instrumentów poprawiania sytuacji demograficznej na poziomie lokalnym, tj. w gminach, i wskazuje na możliwe zależności pomiędzy stopniem złożoności stosowanych instrumentów polityki demograficznej a potencjalną atrakcyjnością inwestycyjną gmin. Zaprezentowano w nim wyniki badania zrealizowanego w 16 gminach metodą analizy oficjalnych dokumentów urzędowych, audytu elektronicznego oficjalnych portali internetowych gmin oraz sondażu techniką ankiety elektronicznej przedstawicieli urzędów gmin. Wskazano różnice w podejściu gmin do przygotowywania i wdrażania instrumentów polityki demograficznej w powiązaniu z ich potencjalną atrakcyjnością inwestycyjną. Autorzy artykułu zaproponowali typologię gmin związaną z nadawaniem przez gminy charakteru priorytetowego kwestiom demograficznym oraz liczbie i jakości wdrażanych instrumentów polityki demograficznej. Przedstawione przykłady i zaproponowana typologia mogą być użyteczna w sferze gospodarki realnej i dyskursie na poziomie lokalnym dotyczącym formułowania odpowiedzi na wyzwania demograficzne oraz na rzecz podnoszenia potencjalnej atrakcyjności inwestycyjnej i przyciągania zasobów rozwojowych do gmin.