Depopulacja i zanikające wsie w strukturze obszarów wiejskich pogranicza polsko-czeskiego - Heffner, Krystian; Latocha, Agnieszka (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2021)
Celem artykułu jest przedstawienie zjawiska depopulacji na pograniczu polsko-czeskim, na przykładzie południowej części województwa dolnośląskiego i opolskiego. Artykuł ma charakter przeglądowy, oparty na studiach literaturowych i dotychczasowych badaniach autorów w tym zakresie tematycznym. Omówiono przyczyny i fazy depopulacji w kontekście historycznym, wskazano na przestrzenne zróżnicowanie jej wielkości oraz skutki przestrzenno-funkcjonalne i krajobrazowe, m.in. zanikanie zabudowy i całych jednostek osadniczych. Ponadto przedyskutowano możliwości zapobiegania negatywnym skutkom depopulacji na pograniczu polsko-czeskim.