The Use of PPGIS: Towards Reaching a Meaningful Public Participation in Spatial Planning - Edyta Bąkowska-Waldmann, Edyta; Kaczmarek, Tomasz (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2021)
Publikacja pod tytułem „The Use of PPGIS: Towards Reaching a Meaningful Public Participation in Spatial Planning” autorstwa dr Edyty Bąkowskiej-Waldmann i prof. dr. hab. Tomasza Kaczmarka przedstawia wyniki badań przeprowadzonych w latach 2015–2021 na terenie aglomeracji poznańskiej, poświęconych pilotażowym wdrożeniom aplikacji internetowych PPGIS służących wspieraniu procesów konsultacji społecznych w planowaniu przestrzennym. Badania dotyczyły implementacji wyników procesów konsultacji społecznych do podejmowanych decyzji, motywacji władz lokalnych do stosowania PPGIS oraz oceny możliwości dalszego zastosowania narzędzi w planowaniu przestrzennym w badanych jednostkach. W artykule podjęto dyskusję na temat roli PPGIS w procesach decyzyjnych w gospodarce przestrzennej i zarządzaniu w jednostkach samorządu terytorialnego. W efekcie ewaluacji dwóch procesów planistycznych wykazano brak bezpośredniego wpływu wyników konsultacji społecznych na decyzje planistyczne przy jednoczesnej identyfikacji przyczyn tych ograniczeń i możliwych działań służących zwiększaniu potencjału PPGIS w procesach zarządzania w jednostkach samorządu terytorialnego.