Miejskie otwarte przestrzenie publiczne w kryzysie – percepcja i zachowania przestrzenne użytkowników w trakcie pandemii COVID-19 - Wronkowski, Adam; Główczyński, Maciej (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2021)
Sytuacja kryzysowa wywołana pandemią koronawirusa SARS-CoV-2 doprowadziła do zmian w funkcjonowaniu miejskich otwartych przestrzeni publicznych, które z jednej strony stały się obiektem obostrzeń i ograniczeń rządowych, a z drugiej przedmiotem lęków i strachu ich użytkowników przed przebywaniem w dużych skupi- skach ludzi. Zdaniem autorów wpływ pandemii widoczny jest przede wszystkim w zmianie odczuć i emocji związanych z przebywaniem w przestrzeni publicznej, zachowań przestrzennych użytkowników oraz sposobów jej postrzegania. Głównym celem artykułu jest określenie wpływu pandemii koronawirusa SARS-CoV-2 na postrzeganie oraz użytkowanie miejskich otwartych przestrzeni publicznych. Badanie zostało przeprowadzone metodą CAWI (n=317), uzupełnione o treści z indywidualnych wywiadów pogłębionych.