Region innowacyjności: próba konstrukcji wielowymiarowego modelu analizy - Zdun, Magdalena (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2022)
Celem artykułu jest przedstawienie nowatorskiego modelu analizy regionalnego zróżnicowania kultur innowacyjności. Dorobek badawczy socjologii w tym zakresie pozwala na identyfikację trzech nurtów analizy: materialistycznego, ideowego i społecznego. Umożliwia również wyciągnięcie wniosków na temat redukcjonizmów poznawczych wynikających z przyjęcia tylko jednej wybranej perspektywy. Temu też ma się przeciwstawiać proponowany model. Ma on być konceptualną konstrukcją umożliwiającą wielowymiarową diagnozę regionalnej dywersyfikacji kultury innowacyjności. Jednocześnie eksponuje on fakt, że do określenia potencjału innowacyjności służy odpowiednia jednostka analizy (region) i związana z nią kategoria analityczna (kultura). Powiązanie ze sobą tych pojęć konstruuje model, który pozwala określić poziom innowacyjności we współczesnym świecie i jego terytorialne zróżnicowanie. Zgodnie z nim zbadanie innowacyjności polega nie tylko na dotarciu do treści poszczególnych warstw kultury, ale również obejmuje analizę relacji pomiędzy poszczególnymi warstwami nowatorstwa i regionu. Każda ze wskazanych warstw może być diagnozowana w sposób ilościowy i jakościowy. Model ten zbudowany zostanie w trzech etapach. W pierwszym skonstruowana zostanie wielowymiarowa (uwzględniająca aspekt materialny, ideowy i społeczny) jednostka analizy – region. W drugim do jednostki tej dopasowana zostanie prywatna kategoria diagnozy – kultura. Etap trzeci przyniesie finalną konstrukcję modelu.