Obszary wiejskie w zintegrowanym planowaniu rozwoju - czasopisma, Redakcja (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2022)
Monografia jest jedną z 10 planowanych publikacji w ramach serii Zintegrowane Planowanie Rozwoju. Podstawowym celem jest przedstawienie aktualnej wiedzy na temat współczesnego planowania obszarów wiejskich w Polsce, a więc gospodarowania przestrzenią, zasadniczo dotyczącego przestrzennego oddziaływania wielorakich zagadnień oraz przestrzennej koordynacji różnych polityk mających znaczenie dla osiągnięcia trwałego i zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich. Obejmuje ona problematykę obszarów wiejskich związaną z ich klasyfikacją i typologią, koncepcjami rozwoju, instrumentami polityki rozwoju, partnerstwa terytorialnego, dziedzictwa kulturowego, planowania i zagospodarowania, w tym infrastruktury technicznej i społecznej oraz planowania rozwoju gospodarczego.