Działania na rzecz poprawy sytuacji cudzoziemców w Poznaniu w kontekście inicjatyw oddolnych - Sydow, Karolina (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2015)
W artykule przedstawiono sytuację cudzoziemców w Poznaniu wraz ze wskazaniem na główne potrzeby i bariery na jakie napotykają. Następnie zaprezentowano dwa typy inicjatyw oddolnych mających wpłynąć na pozytywną zmianę tej sytuacji. Są to działania „na rzecz migrantów” prowadzone w trakcie realizacji projektu AMIGA oraz działania podjęte przez samych cudzoziemców w ramach założonych przez nich grup na portalu społecznościowym Facebook.