Elektroniczne usługi publiczne w Poznaniu – perspektywa 10 lat w Unii Europejskiej - Perdał, Robert (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2014)
Celem pracy jest analiza poziomu rozwoju e-usług publicznych dostępnych w Poznaniu, których rozwój możliwy był m.in. dzięki środkom pochodzącym z funduszy europejskich. Sytuacja Poznania w tym zakresie została odniesiona do największych miast w Polsce wykorzystujących środki unijne na rozwój e-administracji. W pierwszym etapie postępowania badawczego przeanalizowano programy operacyjne, w ramach których istniała możliwość współfinansowania rozwoju e-administracji. W drugim etapie przeprowadzono analizę absorpcji środków unijnych przez badane miasta na tle innych jednostek samorządu lokalnego, a w trzecim – omówiono projekty realizowane ze środków unijnych na rozwój e-administracji w badanych miastach. Ostatni, czwarty etap postępowania badawczego obejmuje analizę poziomu rozwoju e-administracji mierzoną poziomem rozwoju wybranych e-usług publicznych w roku 2011 i 2014.