Wpływ funduszy Unii Europejskiej na proces rewitalizacji w Poznaniu na tle największych miast w Polsce - Ciesiółka, Przemysław (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2014)
Wejście Polski do Unii Europejskiej wywarło znaczący wpływ na proces rewitalizacji miast w Polsce. W latach 2004–2006 uruchomione zostały środki finansowe w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego na wsparcie odnowy zdegradowanych obszarów. W kolejnym okresie programowania na lata 2007–2013 kwota dostępnych środków na działania w tym względzie, uwzględniona w Regionalnych Programach Operacyjnych, jeszcze wielokrotnie wzrosła. Warunkiem ubiegania się o dofinansowanie było opracowanie programów rewitalizacji, a co za tym idzie – stworzenie ram organizacyjnych dla zarządzania odnową w ramach jednostek samorządu terytorialnego. W rezultacie po 2004 r. w wielu miastach w Polsce rewitalizacja stała się ważnym elementem programowania rozwoju. Celem artykułu jest analiza wpływu, jaki wejście do Unii Europejskiej wywarło na rewitalizację zdegradowanych obszarów w Poznaniu na tle największych miast w Polsce: Warszawy, Krakowa, Łodzi, Wrocławia, Gdańska i Szczecina.