Wpływ członkostwa Polski w Unii Europejskiej na przemiany publicznego transportu zbiorowego w Poznaniu - Górny, Janusz (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2014)
Pierwsza dekada członkostwa Polski w strukturach Unii Europejskiej była dla wielu miast w Polsce, w tym także dla Poznania, okresem modernizacji i rozbudowy systemu publicznego transportu zbiorowego. Dzięki inwestycjom współfinansowanymze środków przeznaczonych na realizację wspólnotowej polityki spójności i polityki regionalnej dokonano w Poznaniu dużych zakupów taboru tramwajowego i autobusowego. Ponadto powstały trzy nowe trasy tramwajowe, nowoczesna zajezdnia tramwajowa oraz zmodernizowana została część istniejących torowisk. Następowały również zmiany w sferze organizacyjnej transportu publicznego, które prowadzą m.in. do integracji różnych gałęzi transportu w granicach aglomeracji poznańskiej. Wszystko to przyczyniło się do pozytywnej zmiany wizerunku publicznego transportu zbiorowego w mieście.