Zmiany struktury użytkowania ziemi w gospodarstwach rolnych województwa kujawsko-pomorskiego w świetle wyników spisów powszechnych rolnictwa z lat 2002 i 2010 - Rudnicki, Roman; Dubownik, Anna (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2014)
Artykuł dotyczy wyników analizy przestrzennej stanu (2010 r.) oraz zmian (lata 2002–2010) ogólnej powierzchni gospodarstw rolnych, z wydzieleniem użytków rolnych (w tym: grunty orne, uprawy trwałe, trwałe użytki zielone) i gruntów nie użytkowanych rolniczo (w tym: lasy i grunty leśne oraz grunty pozostałe). Wykazano, że tylko w województwie kujawsko-pomorskim na tle kraju zwiększyła się ogólna powierzchnia gospodarstw rolnych; nieznacznie zmalała powierzchnia gruntów ornych (ubyło 21 tys. ha); równocześnie odnotowano wzrost areału gruntów nie użytkowanych rolniczo, w tym głównie lasów (przybyło 65,4 tys. ha lasów). Przemiany te były silnie zróżnicowane przestrzennie, uwarunkowane przyrodniczo, historycznie, a także są efektem oddziaływania instrumentów Wspólnej Polityki Rolnej.