Intensywność organizacji rolnictwa w Polsce - Kołodziejczak, Anna; Kawińska, Maria (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2014)
W artykule przedstawiono zmiany, jakie zaszły w intensywności organizacji rolnictwa po akcesji Polski do UE. Badania wykonano w skali powiatów na podstawie danych z Powszechnych Spisów Rolnych przeprowadzonych w latach 2002 i 2010. O zmianach intensywności organizacji rolnictwa zadecydowały bardziej uwarunkowania organizacyjno-ekonomiczne niż warunki przyrodnicze. Zmiany poziomu intensywności organizacji rolnictwa w badanym okresie pogłębiły proces polaryzacji produkcji roślinnej i zwierzęcej w kraju. Zakres zmian w organizacji intensywności w produkcji rolnej był znaczny, zwłaszcza w zakresie produkcji zwierzęcej.