Znaczenie działania „Tworzenie i rozwój mikroprzedsiębiorstw” - PROW 2007-2013 dla rozwoju pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich - Groszkowski, Tomasz (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2014)
W opracowaniu przedstawiono znaczenie rozwoju przedsiębiorczości dla obszarów wiejskich. Przeprowadzono analizę wykorzystania środków finansowych z działania „Tworzenie i rozwój mikroprzedsiębiorstw” w ramach PROW 2007-2013. Źródłem materiałów były opracowania i raporty MRiRW oraz ARiMR. Na realizację działania „Tworzenie i rozwój mikroprzedsiębiorstw” Polska otrzymała 1,024 mld euro, co stanowi 5,7% środków PROW. Do dnia 31 grudnia 2011 r. wykorzystanie środków w ramach działania „Tworzenie i rozwój mikroprzedsiębiorstw”, biorąc pod uwagę liczbę zawartych umów, było na poziomie 26,25%, natomiast zrealizowane inwestycje odpowiadają 8,03% zakładanej liczby operacji. Wśród wspieranych rodzajów działalności dominują usługi dla ludności - 32,1%, a także roboty i usługi budowlane oraz instalacyjne - 22,2%.