Problemy delimitacji miejskich obszarów funkcjonalnych w Polsce - Śleszyński, Przemysław (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2015)
W pierwszej części artykułu przedstawiono zarys uwarunkowań dotyczących oddziaływania miast na otoczenie, związanych z tym problemów delimitacyjnych oraz przykładów zastosowań badawczych dla miast Polski w ostatnich pięćdziesięciu latach. W drugiej części zaprezentowano wyniki delimitacji miejskich obszarów funkcjonalnych 18 stolic województw, wykonanej przez autora dla Ministerstwa Rozwoju Regionalnego w 2012 r. w ramach prac nad wdrożeniem zapisów nowej „Koncepcji Przestrzennego Zagospodarowania Kraju 2030” (Śleszyński 2013a).