Wpływ kryzysu na sytuację społeczno–gospodarczą gospodarstw domowych. Przykład Wielkopolski - Dominiak, Joanna; Konecka-Szydłowska, Barbara (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2014)
Celem artykułu jest próba identyfikacji wpływu kryzysu na sytuację społeczno-gospodarczą gospodarstw domowych. Badanie prowadzono na przykładzie województwa wielkopolskiego w układzie obszarów wzrostu i obszarów stagnacji społeczno-gospodarczej. Zbadano reprezentatywną grupę 1988 gospodarstw domowych (w tym 1510 na obszarach wzrostu i 478 na obszarach stagnacji) pod względem: zmian poziomu bezrobocia członków gospodarstw domowych, zmian poziomu i struktury dochodów oraz wydatków bieżących ponoszonych przez gospodarstwa domowe w dobie kryzysu, zmian poziomu zadłużenia gospodarstw domowych w dobie kryzysu, zmian w zakresie spędzania czasu wolnego i wyjazdów wakacyjnych gospodarstw domowych i zmian kierunków zachowań prorodzinnych gospodarstw domowych w dobie kryzysu. Artykuł dotyczy badań gospodarstw domowych w dobie kryzysu prowadzonych w ramach projektu badawczego „Rozwój społeczno-gospodarczy a kształtowanie się obszarów wzrostu i obszarów stagnacji gospodarczej” finansowanego ze środków Narodowego Centrum Nauki (N N306 791940). Projekt był realizowany przez Zespół Badawczy Pracowników Zakładu Analizy Regionalnej Instytutu Geografii Społeczno Ekonomicznej i Gospodarki Przestrzennej.