Zróżnicowanie poziomu rozwoju społeczno-gospodarczego w aspekcie ludność i osadnictwo na poziomie jednostek NUTS 4. Przykład Polski, Słowacji i Litwy - Krupickaite, Dovile; Konecka-Szydłowska, Barbara; Hauke, Jan (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2014)
Celem opracowania jest analiza zróżnicowania poziomu rozwoju społeczno-gospodarczego w aspekcie ludność i osadnictwo w wymiarze ponadkrajowym. Analiza prowadzona na przykładzie trzech państw: Polski, Słowacji i Litwy i odnosi się do jednostek poziomu lokalnego NUTS 4, które liczą odpowiednio 379, 79 i 60 jednostek. Zakres czasowy badań obejmuje lata 2000–2010. Podstawowym wynikiem przeprowadzonej analizy jest wydzielenie w układzie trzech państw na poziomie lokalnym (NUTS 4) obszarów wzrostu, przejściowych i stagnacji w aspekcie ludnościowo-osadniczym. Ponadto obliczono wartości lokalnej statystyki I – Morana wraz z analizą lokalnych współczynników zależności przestrzennej (LISA) i wydzielono determinanty, które najbardziej wpływają na wartości wskaźnika syntetycznego Ws w aspekcie ludność i osadnictwo na poziomie lokalnym.