Wspomnienie o doktor Emilii Jaroszewskiej (1981–2022) - Churski, Paweł; Stryjakiewicz, Tadeusz (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2022)
Społeczność akademicka Wydziału Geografii Społeczno-Ekonomicznej i Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu poniosła kolejną w ostatnich latach bolesną stratę. Dnia 27 czerwca 2022 r. zmarła dr Emilia Jaroszewska, adiunkt badawczo-dydaktyczny w Zakładzie Geografii Ekonomicznej (wcześniej: Zakładzie Polityki Regionalnej i Integracji Europejskiej). Odeszła przedwcześnie, przegrywając wielomiesięczną, wyczerpującą walkę z chorobą nowotworową.