Narzędzia ustawowe rewitalizacji a kontekst małego miasta. Wybrane zagadnienia - Cieślak-Arkuszewska, Adriana; Purzyński, Rafał (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2022)
Przez lata procesy odnowy obszarów zdegradowanych odbywały się w sposób chaotyczny, a idea rewitalizacji była niejasna. Przeciwdziałać temu stanowi rzeczy miała ustawa o rewitalizacji przyjęta w 2015 r. Celem artykułu jest analiza narzędzi oferowanych przez ustawę o rewitalizacji oraz próba ich oceny w kontekście możliwości zastosowania w rewitalizacji małego miasta. Ponadto rozważania dotyczące rozwiązań oferowanych przez ustawę są głosem w dyskusji na temat możliwego stopnia ingerencji w dotychczasowy porządek planistyczny. Wykonane badania wskazują, że ustawa stwarza możliwości programowania i wdrażania procesu rewitalizacji, jednak w odniesieniu do małych miast wprowadza również pewne ograniczenia, które powinny być brane pod uwagę przez władze samorządowe już na wstępie podejmowanych działań.