Popularność systemu roweru miejskiego w wybranych dzielnicach Poznania wobec cech środowiska zabudowanego - Doszczeczko, Bartosz (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2022)
Wiele miast w Polsce mierzy się z konsekwencjami wysokiego poziomu motoryzacji, takimi jak kongestia, zanieczyszczenie powietrza, hałas oraz koszty wynikające z utraty czasu na przemieszczanie się. Jednym ze sposobów na rozwiązanie tych problemów wydają się systemy rowerów miejskich zyskujące coraz większą popularność w polskich aglomeracjach. Poznański Rower Miejski został uruchomiony w 2012 r. i umożliwia przemieszczanie się pomiędzy stacjami wypożyczeń zlokalizowanymi w najważniejszych punktach miasta, bez konieczności posiadania własnego pojazdu. Celem artykułu jest analiza wybranych cech środowiska zabudowanego, które mogą wpływać na popularność korzystania z rowerów miejskich oraz identyfikacja czasowych i przestrzennych prawidłowości mobilności rowerowej.