Strategie inwestycyjne gmin w gospodarce komunalnej - Kozłowski, Waldemar (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2022)
Celem artykułu jest analiza strategii inwestycyjnych w infrastrukturę gospodarki komunalnej na przykładzie gmin powiatu olsztyńskiego. Po wejściu Polski do Unii Europejskiej w strategii inwestycyjnej gmin dominował trend związany z pozyskaniem jak największych środków finansowych na projekty z obszaru gospodarki komunalnej. Wraz z nasyceniem infrastrukturalnym kierunki inwestycyjne gmin zaczęły ewoluować. Głównymi czynnikami mającymi wpływ na zamianę kierunków inwestycyjnych jest: wzrost świadomości społeczeństwa odnośnie do konieczności zwiększenia wysiłków na rzecz ochrony środowiska, ochrony zdrowia, ograniczenia wpływu negatywnych zmian klimatycznych. Badania potwierdzają zmianę kierunków inwestycyjnych badanych gmin, co wyrażone jest rodzajem i liczbą zrealizowanych projektów inwestycyjnych w zakresie gospodarki komunalnej.