Aktywność organizacji pozarządowych w procedurach partycypacyjnych w rewitalizacji wybranych miast Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii - Miracki, Jakub (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2022)
Artykuł w warstwie celów traktuje o wpływie działalności organizacji pozarządowych (ang. NGO – non-government organization) na procesy rewitalizacji ośrodków miejskich, w szczególności na terenie wybranych miast Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii (GZM). Organizacje pozarządowe, w kontekście procedur partycypacyjnych w rewitalizacji, analizowane są z punktu widzenia konsultanta, wykonawcy, beneficjenta, a także grupy wpływu na kształt przedsięwzięć rewitalizacyjnych. Artykuł charakteryzuje kategorie odnoszące się do rewitalizacji, określa znaczenie organizacji pozarządowych we współczesnych rozstrzygnięciach polityk i programów definiujących rozwój (w tym w ujęciu terytorialnym), zawiera również wstępne badanie empiryczne, służące rozpoznaniu rzeczywistej roli, jaką wybrane miasta GZM powierzają organizacjom pozarządowym w procesach rewitalizacji. Metodycznie artykuł oparto na narzędziach analizy danych wtórnych (desk research), analizie statystycznej oraz metodzie kwestionariuszowej prowadzonej techniką indywidualnego wywiadu bezpośredniego (IDI).