Małe miasta i ich otoczenie w kontekście reorganizacji samorządu terytorialnego. Doświadczenia Szlezwiku-Holsztynu (Niemcy) - Priebs, Axel (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2022)
Znaczenie małych miast dla stabilizacji i wspierania rozwoju obszarów wiejskich jest stopniowo dostrzegane w badaniach i planowaniu przestrzennym. W artykule omówiono status małych miast w ramach lokalnych reform administracyjnych na przykładzie procesów przeprowadzonych w niemieckim kraju związkowym Szlezwik-Holsztyn. Pod koniec reformy małe miasta znalazły się w bardzo różnych układach politycznych i administracyjnych w stosunku do sąsiednich gmin. Wzmocnienie miast jako centrów usługowych nie było częścią planu reformy. W kilku przypadkach, nawet jeśli miasto miało sprawną administrację, okoliczne gminy nie były przygotowane na powierzenie jej własnych kompetencji, ale raczej utrwalały zduplikowane lokalne struktury administracyjne w „pierścieniu” wokół miasta. Nie wdrożono działań na rzecz lepszej wydajności i specjalizacji pracowników. Stało się jasne, że wiele małych gmin nie chce być administrowanych przez miasta. W efekcie obawy małych miasteczek nie zostały w wystarczającym stopniu uwzględnione w przedstawianych procesach reformatorskich.