Wymiar regionalny procesów industrializacji i dezindustrializacji na przykładzie Gruzji - czasopisma, Redakcja (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2022)
Inspiracją do napisania artykułu stały się opinie o dezindustrializacji gospodarki Gruzji. Opracowania te nie zagłębiają się jednak w regionalną strukturę tego procesu. Lukę tę wypełnia niniejsza praca. Jej głównym zadaniem jest identyfikacja zróżnicowania przestrzennego uprzemysłowienia Gruzji i jego zmian. W tym celu: (1) opisano uwarunkowania uprzemysłowienia kraju i dokonano ich periodyzacji; (2) przeprowadzono analizę zróżnicowania przestrzennego poziomu uprzemysłowienia i ich zmian w latach 2006– 2020; (3) zbadano poziom koncentracji przestrzennej uprzemysłowienia; (4) dokonano klasyfikacji regionów pod względem stanu uprzemysłowienia i dynamiki jego zmian. Wyniki zinterpretowano, nawiązując m.in. do koncepcji polaryzacji i zależności od ścieżki. Zakres przestrzenny obejmuje Gruzję w podziale administracyjnym pierwszego stopnia z wyłączeniem Abchazji i Osetii Południowej.