Osie rywalizacji w wyborach do Sejmu w województwie wielkopolskim w XXI w.: wybrane zagadnienia - Matykowski, Roman; Kulczyńska, Katarzyna (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2022)
Celem opracowania jest charakterystyka zmian orientacji politycznych w elektoracie województwa wielkopolskiego w wyborach do Sejmu w latach 2001–2019. Rozwinięciem podjętych badań jest analiza rywalizacji między głównymi ugrupowaniami politycznymi – Prawem i Sprawiedliwością (PiS) oraz Platformą Obywatelską (lub jej mutacją Komitetem Obywatelskim w 2019 r.) w latach 2007–2019, jak również transgresja supremacji głosujących na PiS. Poza tym podjęto badania rywalizacji w innych płaszczyznach: (a) poprzez określenie roli kobiet-kandydatek na posłanki w wyborach 2015 i 2019 r. oraz (b) ukazanie zachowań elektoralnych w niektórych rodzajach obwodów specjalnych.