Zróżnicowanie poziomu i charakteru bezrobocia w powiatach województwa wielkopolskiego - Kwiatkowski, Eugeniusz; Szymańska, Agata (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2022)
Celem badania jest ukazanie zróżnicowania powiatowych rynków pracy województwa wielkopolskiego ze względu na wysokość stóp bezrobocia rejestrowanego i charakter bezrobocia, a także ustalenie najważniejszych czynników wpływających na te wielkości. Podstawą badania są dane roczne z lat 2010–2021 pochodzące z Banku Danych Lokalnych GUS oraz sprawozdań powiatowych urzędów pracy (formularzy MRPiPS-01). Wyniki pozwalają stwierdzić, że choć województwo wielkopolskie charakteryzuje jedna z najniższych stóp bezrobocia w kraju, to jednak wewnętrznie jest ono dość zróżnicowane. Relatywnie najtrudniejsza sytuacja ze względu na stopę i charakter bezrobocia dotyczy powiatu konińskiego, natomiast najkorzystniejsza występuje w powiatach poznańskim, miasta Poznania, nowotomyskim i wolsztyńskim.