Dostępność i jakość zasobów mieszkaniowych – porównanie wielokryterialne gmin miejskich województwa wielkopolskiego metodą MULTIMOORA - Gorzeń-Mitka, Iwona (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2022)
Celem opracowania jest ocena zmian w dziedzinie dostępności i jakości zasobów mieszkaniowych gmin miejskich województwa wielkopolskiego w perspektywie 5-letniej. Oceny dokonano przy wykorzystaniu procedury wielokryterialnej metody podejmowania decyzji MULTIMOORA. Jako kryteria porównawcze przyjęto zbiory 17 wskaźników pozyskanych z Monitora Rozwoju Lokalnego uzupełnione autorsko dobranymi parametrami rynku nieruchomości dotyczącymi dostępności usług doradczych i zarządczych w zakresie obsługi rynku nieruchomości. Analizą objęto 19 gmin miejskich województwa wielkopolskiego. Otrzymano dwa autorskie rankingi pozwalające na ocenę zmian w obszarze dostępności i jakości zasobów mieszkaniowych wyróżnionych gmin, które mogą stanowić wskazanie do udoskonalenia programowania ich rozwoju w tym zakresie.