Podaż najmu krótkoterminowego w województwie wielkopolskim na przykładzie użytkowników serwisu Airbnb - Mrozińska, Agnieszka (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2022)
Najem krótkoterminowy stał się alternatywą dla tradycyjnej oferty hotelowej i coraz częściej staje się pierwszym wyborem dla podróżujących po całym świecie. Głównym celem artykułu jest przedstawienie strony podażowej rynku najmu krótkoterminowego w województwie wielkopolskim. Do analizy wykorzystane zostały dane z ser- wisu Airbnb, który umożliwia wynajem lokali na doby od osób prywatnych. Analizie poddano liczebność, cechy charakterystyczne udostępnianej infrastruktury, w tym: wielkość obiektów, udogodnienia w obiektach, a także kwestie finansowe opisujące korzyści ekonomiczne z wynajmu w danej lokalizacji. Zróżnicowanie podaży najmu krótkookresowego w województwie zostało przedstawione w układzie powiatów i dotyczyło okresu od września 2021 do sierpnia 2022 r.