Analiza porównawcza tożsamości wizualnej marek terytorialnych województw wielkopolskiego i śląskiego - Adamus-Matuszyńska, Anna; Dzik, Piotr (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2022)
Artykuł ma charakter empiryczny. W oparciu o badanie treści logo jednostek samorządu terytorialnego (JST) autorzy porównują znaki, by w konsekwencji wskazać specyfikę tożsamości wizualnej miast, gmin i powiatów dwóch województw – wielkopolskiego i śląskiego. Punktem wyjścia rozważań są teorie marketingu i brandingu terytorialnego, które poszukują zrozumienia znaczenia promocji w budowaniu tożsamości miejsca. Dla potrzeb badań dokonano analizy treści zidentyfikowanych w procesie badawczym logo gmin, miast i powiatów – 122 w województwie wielkopolskim oraz 104 w województwie śląskim. Badana próba równa się badanej populacji. Do analizy wykorzystano typologię opracowaną przez autorów, by następnie zastosować analizę porównawczą. W podsumowaniu autorzy wnioskują o tożsamości wizualnej województw jako marek terytorialnych.