Zasady polityki przestrzennej deklarowane w studiach uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gmin miejskich województwa wielkopolskiego - Rynio, Dorota; Zakrzewska-Półtorak, Alicja (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2022)
We współczesnych uwarunkowaniach społeczno-gospodarczych istotny jest odpowiedzialny proces programowania rozwoju miast, który uwzględnia dostosowanie do trendów ogólnoświatowych, a jednocześnie podkreśla endogeniczne walory i umożliwia rozwiązywanie wyzwań stojących przed danym terytorium, z zastosowaniem zasady elastyczności. Gminy miejskie powinny w sposób szczególny podchodzić do zagospodarowania przestrzeni; ich zadaniem staje się zwłaszcza położenie nacisku na zwartość struktury funkcjonalno-przestrzennej, ład przestrzenny i wyznaczniki zrównoważonego rozwoju. Celem artykułu jest usystematyzowanie i ocena wybranych zasad polityki przestrzennej zadeklarowanych do realizacji w gminach miejskich województwa wielkopolskiego. Analiza została przeprowadzona w oparciu o zaproponowane przez autorki kryteria, istotne z punktu widzenia zrównoważonego rozwoju badanych miast. Dotyczą one przede wszystkim: podejścia do zwartości zabudowy, roli przestrzeni publicznych, zieleni czy wielofunkcyjności poszczególnych części miasta.