Kreowanie i promocja przestrzeni publicznych wsi regionu pomorskiego - Czapiewska, Gabriela (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2023)
Celem artykułu jest przedstawienie problematyki kreowania i promocji wiejskich przestrzeni publicznych w regionie pomorskim. Przestrzeń publiczna jest miejscem szczególnym, zwłaszcza na terenach wiejskich, gdyż ma kluczowe znaczenie społeczne (miejsce integracji mieszkańców) i przestrzenne (dominanta funkcjonalna i kompozycyjna). Decyduje o jakości życia, konkurencyjności i atrakcyjności regionu – turystycznej, osiedleńczej i inwestycyjnej. Potrzeba dobrze zaprojektowanych miejsc wspólnych na wsi jest nie tylko coraz częściej dostrzegana, ale i promowana przez samorządy lokalne, regionalne czy społeczności wiejskie. Przykładem dobrych praktyk w aspekcie kreowania i promocji ogólnodostępnych walorów wiejskich przestrzeni publicznych badanego obszaru jest konkurs „Najlepsza przestrzeń publiczna województwa pomorskiego”. W pracy zobrazowano zasady regulaminowe konkursu oraz poddano analizie nagrodzone i wyróżnione przez komisję konkursową w latach 2006–2021 projekty zagospodarowania przestrzeni publicznych wsi regionu pomorskiego. Wypromowane w konkursie przedsięwzięcia są wzorem do naśladowania dla innych miejscowości, a sam konkurs jest formą motywacji dla samorządów lokalnych do podejmowania kolejnych ciekawych przedsięwzięć i aranżowania przestrzeni publicznych we wsiach regionu pomorskiego.