Wyprowadzić się czy zostać? Preferencje mieszkaniowe z mieście postsocjalistycznym w fazie suburbanizacji - Błoch, Wiktor; Mackiewicz, Michał; Sokołowicz, Mariusz (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2023)
Badacze wzorców mobilności miejskiej i preferencji mieszkaniowych mieszkańców miast zadają często pytanie, czy procesy te mają charakter uniwersalny, czy też są specyficzne dla konkretnych lokalizacji. Jest to interesujące szczególnie w miastach postindustrialnych i postsocjalistycznych w kontekście dynamicznie zachodzących w nich przemian demograficznych i przestrzennych (w tym ich jednoczesnego kurczenia się demograficznego i suburbanizacji). Natomiast w kontekście mieszkalnictwa interesujące jest, na ile cykl życia takich miast jest zbieżny z cyklem życia jego gospodarstw domowych. Aby odpowiedzieć na te pytania, na próbie 1113 osób przeprowadzono badanie deklarowanych preferencji mieszkaniowych trzeciego co do wielkości miasta w Polsce – Łodzi. Pozwoliło ono zidentyfikować czynniki decydujące o chęci wyprowadzenia się lub pozostania w obecnym miejscu zamieszkania, w tym to, w jakim stopniu na preferencje te wpływa otoczenie fizyczne i społeczne nieruchomości, czyli tzw. udogodnienia miejskie. Ponad połowa (56%) respondentów zadeklarowała, że wolałaby mieszkać w innej okolicy niż obecna. Zgodnie z modelem cyklu życia gospodarstwa domowego, głównym czynnikiem oddziałującym na preferencje mieszkaniowe w Łodzi jest wiek, podczas gdy udogodnienia miejskie odgrywają mniej istotną rolę. Najmłodsza grupa wiekowa deklaruje przy tym chęć mieszkania w centrum miasta, natomiast osoby ze średnich i najstarszych grup wiekowych preferują zamieszkiwanie przedmieść. Ponadto mieszkający w domach jednorodzinnych wolą pozostać w obecnej lokalizacji, w przeciwieństwie do osób zamieszkujących inne typy budynków