Wprowadzenie - Churski, Paweł (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2023)
Przedstawiamy Państwu kolejny, 65., numer czasopisma „Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna” przygotowywanego przez Wydział Geografii Społeczno-Ekonomicznej i Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Stanowi on zbiór ośmiu artykułów opracowanych przez Koleżanki i Kolegów w związku z Jubileuszem 70. urodzin prof. dr hab. Jan Hauke oraz uzyskaniem statusu profesora-seniora Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Niniejszy tom jest formą podziękowania i uhonorowania Pana Profesora przez grono jego najbliższych współpracowników i przyjaciół. Sylwetkę Jubilata przybliża biogram przygotowany przez Barbarę Konecką-Szydłowską, który otwiera zeszyt czasopisma.