Wykorzystanie analizy czynnikowej do oceny sytuacji społeczno-gospodarczej nowych miast - Konecka-Szydłowska, Barbara; Woźniak, Marcin (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2023)
Głównym celem artykułu jest identyfikacja zróżnicowanej sytuacji społeczno-gospodarczej nowych miast na podstawie subiektywnych opinii mieszkańców oraz próba określenia czynników objaśniających zależności w przedmiotowym zakresie. Ramy przestrzenne pracy obejmują 62 ośrodki, które uzyskały status miasta w latach 2009–2021. W pracy zastosowano postępowanie badawcze składające się z następujących etapów: 1) ogólna charakterystyka zbioru nowych miast, 2) prezentacja wyników badań ankietowych na temat sytuacji społeczno-gospodarczej nowych miast, 3) identyfikacja i określenie czynników objaśniających zależności zgromadzonych danych, 4) porównanie wybranych regionów ze względu na sytuację społeczno-gospodarczą nowych miast.