Liber Amicorum – Wprowadzenie - Parysek, Jerzy J. (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2024)
Kolejny zeszyt czasopisma Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna ma specyficzny, konkretnie okolicznościowy, a właściwie jubileuszowy, charakter. Jest bowiem zbiorem prac dedykowanych prof. dr. hab. Benicjuszowi Głębockiemu z okazji 90 rocznicy urodzin, publikacją, którą niegdyś w języku łacińskim nazywano Liber Amicorum, co jest szczególnie uzasadnione w odniesieniu do osoby i zasłużonej i noszącej także łacińsko brzmiące imię Benicjusz.