Ochrona i promocja krajobrazu kulturowego poprzez usieciowienie założeń rezydencjonalnych - Szczepańska, Magdalena; Piechel, Aneta (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2024)
Celem artykułu jest identyfikacja i waloryzacja założeń rezydencjonalnych województwa wielkopolskiego pod kątem usieciowienia tych obiektów, co miałoby przyczynić się do wzmocnienia ich obecności i ochrony w krajobrazie kulturowym regionu. W ramach realizacji przyjętego celu podjęto badania skoncentrowane na określeniu stanu tego zasobu, rozumianego jako dziedzictwo kulturowe, oraz na rozpoznaniu opinii publicznej co do dalszego jego losu. W oparciu o wyniki analiz tych badań sformułowano rekomendacje dotyczące usieciowienia, zakładając dobrowolne zrzeszanie się założeń rezydencjonalnych w postaci Klastra Założeń Rezydencjonalnych Wielkopolski. Praca zawiera wytyczne do kształtowania współpracy między tymi podmiotami. Podjęcie działań na rzecz ochrony i promocji wielkopolskich założeń rezydencjonalnych może przyczynić się także do rozwoju lokalnego.