Strategia rozwoju ponadlokalnego jako nowy instrument zintegrowanego planowania – doświadczenia i rekomendacje - Maleszyk, Piotr; Szafran, Joanna (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2024)
Celem artykułu była ocena strategii rozwoju ponadlokalnego jako instrumentu zintegrowanego planowania rozwoju miejskich obszarów funkcjonalnych (MOF). Ocena koncentrowała się na integracji planowania strategicznego i przestrzennego oraz współpracy lokalnych samorządów. Analizą objęto proces przygotowania jedenastu strategii rozwoju ponadlokalnego MOF ośrodków subregionalnych (średnich i dużych miast). Wśród uwarunkowań współpracy omówiono prawne formy współdziałania samorządów, instrumenty terytorialne w programach regionalnych, delimitację MOF i postawy decydentów. Stwierdzono, że proces ponadlokalnego planowania strategicznego oraz tworzona infrastruktura współpracy mogą zapewnić terytorialne ukierunkowania inwestycji finansowanych ze środków europejskich, są jednak zdecydowanie niewystarczające do osiągnięcia zintegrowanego planowania i zarządzania rozwojem MOF. Sformułowano również rekomendacje dla polityk publicznych.