Przestrzeń miejska w gospodarce obiegu zamkniętego - Pluta, Agata (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2024)
Intensywna urbanizacja oraz dynamiczny rozwój współczesnych miast doprowadziły do znacznego ograniczenia zasobów przestrzennych. Powoduje to konieczność zmiany podejścia do gospodarowania przestrzenią zurbanizowaną, akcentując oszczędne i zrównoważone jej wykorzystanie. Artykuł ma charakter teoretyczny, a jego celem jest zaprezentowanie założeń koncepcyjnych gospodarki obiegu zamkniętego w odniesieniu do przestrzeni miejskiej oraz efektów jej cyrkularnego zastosowania. Aby osiągnąć zamierzenie badawcze, w pierwszej kolejności dokonano przeglądu literatury w zakresie gospodarki obiegu zamkniętego oraz odnawialności przestrzeni jako zasobu. Następnie zaprezentowano koncepcję cyrkularnego gospodarowania przestrzenią oraz opracowano potencjalne efekty ekonomiczne, społeczne i środowiskowe wynikające z jej ponownego wykorzystania. W ostatniej części wskazano na istotę „ponownego wykorzystania” i „recyklingu” przestrzeni, które poddano dyskusji terminologicznej