Rozwój mikromobilności miejskiej a konflikt o przestrzeń wspólną - Stępień, Joanna (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2024)
Postępująca urbanizacja i rosnąca liczba mieszkańców dużych miast powodują coraz więcej problemów związanych z ruchem samochodowym i degradacją środowiska naturalnego. Dla wielu miast na całym świecie mikromobilność staje się receptą na problemy związane z kongestią i emisją gazów. Urządzenia te są coraz bardziej popularne i powszechnie dostępne, zwłaszcza w ramach szybko rozwijającej się ekonomii współdzielenia. Jednak ich pojawienie się w przestrzeni publicznej powoduje także problemy i wyzwania dla lokalnych społeczności i władz. Głównym celem artykułu jest odpowiedź na pytanie, w jaki sposób i w jakim stopniu rozwój mikromobilności w miastach wpływa na zdrowie i bezpieczeństwo ludzi w przestrzeniach wspólnych oraz czy przyczynia się do powstawania konfliktów o tę przestrzeń.