Zmiany potencjału ludnościowego wśród osób poniżej 30 roku życia w Polsce w latach 2013 i 2023 w kontekście procesu suburbanizacji - Wronkowski, Adam (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2024)
Celem badań było rozpoznanie potencjału ludnościowego wśród osób poniżej 30 roku życia w polskich gminach w latach 2013 i 2023. Opierając się na danych demograficznych pozyskanych z BDL GUS, zidentyfikowano gminy o największych i najmniejszych udziałach osób młodych w ogólnej liczbie ludności w 2023 r. Rozpoznano także gminy i, szerzej, obszary na terenie Polski, które charakteryzują się największymi i najmniejszymi zmianami w tym zakresie między 2013 a 2023 r. Ze szczególną uwagą przyjrzano się miastom wojewódzkim i otaczających je gminom, w których na największą skalę obserwować można proces suburbanizacji.