Partycypacja w rewitalizacji – przykład ulicy św. Marcin w Poznaniu - Masierek, Edyta; Pazder, Dominika (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2024)
Artykuł podejmuje zagadnienie partycypacji społecznej w działaniach rewitalizacyjnych. Autorki prezentują przykład studialny ul. św. Marcin w Poznaniu stanowiącej przestrzeń publiczną o niezwykłej randze i charakteryzującej się dużą aktywnością lokalnej społeczności. Celem artykułu jest podkreślenie roli realnej partycypacji jako podstawy do integracji społeczno-przestrzennej oraz budowania trwałych partnerstw na rzecz odnowy i aktywizacji przestrzeni miejskiej. Zaprezentowana w artykule tematyka została przedstawiona w ujęciu badawczym i implementacyjnym. Zastosowane metody służyły do identyfikacji rozwiązań modelowych oraz zdiagnozowania istniejącej sytuacji funkcjonalno-przestrzennej badanego przykładu. Na podstawie dokonanej oceny możliwe było sformułowanie rekomendacji w zakresie przyszłych aktywności niezbędnych do wypracowania optymalnego rozwiązania. Przedstawione wyniki mogą stanowić ciekawy wątek w dyskusjach naukowych dotyczących partycypacji społecznej, a także inspirację do prowadzenia przez samorządy zintensyfikowanych działań na rzecz szeroko rozumianego partnerstwa w rewitalizacji.