50-lecie Olimpiady Geograficznej w poznańskim ośrodku geograficznym - Kostrzewski, Andrzej; Piotrowska, Iwona; Kozubek, Dawid; Paluszkiewicz, Maria; Cierniak, Adrian (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2024)
Olimpiada Geograficzna organizowana od 1974 r. na poziomie szkolnym, okręgowym i centralnym, a od 1996 r. także międzynarodowym jako Międzynarodowa Olimpiada Geograficzna, od 2014 r. jako Bałtycka Olimpiada Geograficzna, jest bardzo ważnym wydarzeniem w rozwoju geografii w Polsce. Stanowi istotne ogniwo kształcenia geograficznego, przyszłych studentów i pracowników naukowych, a także pracowników w różnych jednostkach życia społecznego, gospodarczego i politycznego. Koncepcja Olimpiady Geograficznej jest powiązana z działalnością Polskiego Towarzystwa Geograficznego, które łączy pracowników naukowych, nauczycieli geografii i uczniów w pracach na rzecz systemu nauki i edukacji geograficznej. W artykule omówiono indywidualność naukową i dydaktyczną poznańskiego ośrodka geograficznego Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, koncepcję Olimpiady Geograficznej oraz podstawowe jej cele. Przedstawiono 50 lat funkcjonowania zawodów okręgowych Olimpiady Geograficznej w Poznaniu, akcentując wybraną problematykę, do której zaliczono: zasięg przestrzenny etapu okręgowego, skład komitetu organizującego zawody okręgowe, podkreślając funkcje i zadania oraz udział szkół, uczniów i nauczycieli. Omówiono wyniki zawodów oraz zamieszczono wspomnienia finalistów i laureatów. Zwrócono uwagę na znaczenie efektów Olimpiady Geograficznej w Poznaniu w procesie kształcenia geografów oraz w promocji geografii w społeczeństwie. W latach 70. i 80. XX w. zawody okręgowe organizowane były nie tylko w Poznaniu, ale także w różnych szkołach na terenie Wielkopolski. Taka organizacja powszechnie była akceptowana, pozwalała uczniom oraz nauczycielom zapoznawać się ze zróżnicowaniem krajobrazowym Wielkopolski.