Oferta nieruchomości mieszkaniowych na sprzedaż: dane z Wielkopolski i Poznania - Martyniak, Marta (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2024)
Województwo wielkopolskie jest jednym z najszybciej rozwijających się pod względem ekonomicznym i społecznym. Jako jeden z większych ośrodków akademickich Poznań przyciąga studentów i pracowników, którzy muszą zaspokoić swoje potrzeby mieszkaniowe. Rynek mieszkaniowy pod wpływem ciągłych zmian cenowych powinien być poddawany nieustannym analizom ze względu na zmieniające się otoczenie i potrzeby nabywców. Jednocześnie realnym problemem jest uzyskanie rzetelnej informacji o cenach transakcyjnych. Jak kształtuje się obecna oferta mieszkaniowa w stolicy Wielkopolski? Dominują oferty na rynku pierwotnym czy wtórnym? Mniejsze czy większe mieszkania? Celem niniejszej publikacji jest odpowiedź na tak postawione pytania badawcze i wskazanie aktualnej sytuacji rynkowej nieruchomości mieszkaniowych Poznania.