Wyzwania i perspektywy geografii społeczno- ekonomicznej i gospodarki przestrzennej - czasopisma, Redakcja (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2024)
Punktem zwrotnym w rozwoju geografii w Polsce było wydzielenie w 2018 r. geografii społeczno-ekonomicznej i gospodarki przestrzennej jako dyscypliny naukowej w dziedzinie nauk społecznych, z jednoczesnym przyporządkowaniem geografii fizycznej do dyscypliny nauki o Ziemi i środowisku w dziedzinie nauk ścisłych i przyrodniczych. Stworzyło to szanse, ale i zagrożenia, zarówno dla nowej dyscypliny, jak i dyscyplin pokrewnych. Kwestie takie, jak integralność geografii społeczno-ekonomicznej i gospodarki przestrzennej, jej miejsce w naukach społecznych, relacje z innymi dyscyplinami społecznymi, zakres integracji z geografią fizyczną i skutki tego procesu dla rozwoju całej geografii czy wreszcie instytucjonalne aspekty funkcjonowania nowej dyscypliny, to najważniejsze problemy, wobec których stanęła nowa dyscyplina.