Możliwości rozwojowe jednostek samorządu terytorialnego na tle zmian koniunktury gospodarczej – ujęcie regionalne - Zawora, Jolanta (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2025)
Na gospodarkę samorządu terytorialnego w Polsce oddziałuje niestabilność otoczenia gospodarczego i prawnego, rzutująca na jego kondycję finansową oraz realizację zadań bieżących i inwestycyjnych. Jako cel artykułu przyjęto ocenę sytuacji finansowej JST w Polsce na tle zmian koniunktury gospodarczej. Do oceny sytuacji finansowej jednostek samorządowych wykorzystano analizę wskaźnikową. Zastosowano analizę porównawczą wybranych miar kondycji finansowej JST, charakteryzujących ich zdolność do realizacji działań rozwojowych. Analiza objęła lata 2018–2022. Zastosowano w niej podział terytorialny jednostek samorządu terytorialnego według województw, co pozwoliło na porównanie stanu finansów samorządowych między regionami w kraju.