Znaczenie samozatrudnienia jako podstawowej formy aktywizacji zawodowej – analiza regionalna - Piekutowska, Agnieszka (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2025)
Celem artykułu jest określenie znaczenia samozatrudnienia jako formy aktywizacji zawodowej osób bezrobotnych w poszczególnych regionach Polski. Samozatrudnienie staje się bowiem instrumentem, którego rola w zmniejszaniu bezrobocia zaczyna znaczyć coraz więcej. Z tego też względu w artykule podjęto próbę odpowiedzi na kilka kluczowych pytań, a mianowicie: w których regionach bezrobotni najchętniej korzystają z takiej formy wsparcia? W których regionach skuteczność samozatrudnienia jest największa? Czy istnieje związek między strukturą bezrobotnych a decyzją o założeniu własnej firmy? W celu uzyskania odpowiedzi na postawione pytania sporządzono rankingi województw w Polsce, wyodrębniając ów kluczowy aspekt, jakim jest samozatrudnienie. Identyfikacja i analiza wskazanych zależności była możliwa dzięki przeglądowi literatury oraz danym statystycznym gromadzonym przez Główny Urząd Statystyczny, a także raportom i sprawozdaniom Ministerstwa Rozwoju i Polityki Społecznej.