Koncentracja działalności gospodarczej w miastach należących do Polskiej Krajowej Sieci Miast Cittaslow - Wierzbicka, Wioletta (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2025)
Polska Krajowa Sieć Miast Cittaslow zrzesza małe miasta, które zgodnie z założeniami koncepcji slow city dążą do zrównoważonego rozwoju i zapewnienia odpowiednich relacji między wzrostem gospodarczym, dbałością o środowisko i poprawą jakości życia mieszkańców. Rozwój polskich slow cities powinien odbywać się w oparciu o lokalny, endogeniczny potencjał. Szansą poszczególnych miast w tym zakresie jest więc wspieranie producentów lokalnych i rozwój lokalnej wytwórczości, a w szczególności wspieranie branż dominujących, w których miasta mogłyby osiągnąć specjalizację. Celem badań była analiza koncentracji działalności gospodarczej w miastach należących do polskiej sieci Cittaslow oraz identyfikacja obszarów specjalizacji poszczególnych miast. Badaniami objęto 36 miast należących do sieci. Do oceny stopnia koncentracji sekcji PKD w tych miastach wykorzystano iloraz lokalizacji Florence’a. Obliczono wartość tego wskaźnika dla roku 2022, jak również jego dynamikę zmian w okresie 2018–2022. Przeprowadzono też klasyfikację sekcji PKD w poszczególnych miastach, wyróżniając cztery skupienia. Na podstawie badań wykazano, w których sekcjach PKD występuje w miastach największy stopień koncentracji działalności gospodarczej. Zidentyfikowano sekcje, które w danych miastach można nazwać „kołami napędowymi” ich lokalnej gospodarki. Zidentyfikowano także pozostałe skupienia sekcji PKD: sekcje rozwojowe, sekcje tracące na znaczeniu, sekcje o marginalnym znaczeniu dla lokalnej gospodarki. Wyniki badań mają wymiar praktyczny, wskazują bowiem kierunki specjalizacji lokalnej badanych slow cities.