Wprowadzenie - Churski, Paweł (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2025)
Przedstawiamy Państwu nr 74 czasopisma „Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna” przygotowywanego przez Wydział Geografii Społeczno-Ekonomicznej i Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Stanowi on zbiór dwunastu artykułów opracowanych przez autorów z ośrodków naukowych z całej Polski w formule varia. W tym tomie autorzy poruszają problematykę polityki regionalnej, współpracy metropolitalnej, zróżnicowań przestrzennych rozwoju, w tym znaczenia zależności od ścieżki w procesach rozwoju regionalnego, wpływu uwarunkowań kulturowych na procesy rozwojowe, wyzwań programowania i wrażania przemian rewitalizacyjnych, charakteru przestrzeni publicznej oraz znaczenia dostępu do infrastruktury cyfrowej na obszarach wiejskich.