Skuteczność wdrażania polityki spójności w regionach UE – modelowanie przestrzenne z uwzględnieniem różnych typów powiązań międzyregionalnych - Kisiała, Wojciech; Stępiński, Bartosz; Motek, Paweł (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2025)
Celem artykułu jest weryfikacja skuteczności realizacji polityki spójności w regionach państw Unii Europejskiej z uwzględnieniem różnych typów powiązań międzyregionalnych. Wobec niejednoznaczności wyników badań, które odnoszą się do wpływu wydatkowania funduszy europejskich na wzrost gospodarczy, podjęto próbę budowy przestrzennych modeli ekonometrycznych definiujących w różny sposób oddziaływania przestrzenne pomiędzy regionami. Interakcje te zostały uwzględnione w modelowaniu poprzez zastosowanie sześciu różnych rodzajów macierzy wag przestrzennych: odległości, przyległości, przynależności blokowej, mieszanej, przepływów towarowych i przepływów migracyjnych. Zakresem badania objęto 262 regiony z 28 krajów Unii Europejskiej (włączając Wielką Brytanię i Chorwację) w latach 2007–2022.