Dospołeczny i odspołeczny charakter przestrzeni publicznej. Studium przypadku miasta Kobylina - Staszewska, Sylwia (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2025)
Celem artykułu jest zbadanie, w jaki sposób funkcjonują przestrzenie publiczne w mieście Kobylinie i czy mają one charakter dospołeczny czy odspołeczny. Materiał empiryczny został zebrany przy udziale dzieci w wieku 9–13 lat (za pomocą geoankiety) oraz dorosłych mieszkańców miasta (wywiad pogłębiony). Artykuł rozpoczynają rozważania teoretyczne na temat przestrzeni publicznych i ich społecznego charakteru. W części studialnej dokonuje się analizy kilku przestrzeni miasta Kobylina, które zostają wybrane i ocenione przez mieszkańców pod kątem ich społecznego funkcjonowania i przestrzennego zagospodarowania. Artykuł kończy zbiór cech przestrzeni dospołecznej i odspołecznej, zebrany w wyniku badań literaturowych i empirycznych.